כלים וטיפים
הסכם חלוקת עיזבון:
חוק הירושה קובע כי יורש עתידי רשאי לבצע עסקה בנכס אשר הוא עתיד לקבל בירושה. היתר זה מאפשר ליורשים להתקשר ביניהם בהסכם לפיו הם קובעים את אופן חלוקת העיזבון בשונה מזה הקבוע בצוואה או לפי הדין, הסכם הנקרא "הסכם חלוקת עיזבון". חשוב לזכור כי כדי ליהנות מההיתר בחוק יש להקפיד שההסכם נערך בין יהיורשים בלבד, ההסכם מתייחס לנכסי העיזבון בלבד ושההסכם נחתם לפני חלוקת העיזבון.
עריכת הסכם לחלוקת עיזבון יכולה לפתור בעיות רבות בין יורשים, מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתחמה בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון בטרם חתימה.
ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין הסכמי חלוקת עיזבון:
זהות היורשים וזכותם לחלקים בעיזבון נקבעת לפי צו הירושה או צו קיום הצוואה. לעיתים היורשים מעוניינים לחלק ביניהם את נכסי העיזבון באופן שונה מזה שנקבע בצו הירושה או בצו קיום הצוואה, במקרה כזה היורשים רשאים להגיע להסכם באשר לחלוקת נכסי העיזבון בין היורשים בכל חלוקה שתהא מקובלת על היורשים החותמים על ההסכם.
מי כיול לערוך הסכם חלוקת עיזבון?
התנאי הבסיסי לעריכת הסכם חלוקת עיזבון הוא שהצדדים להסכם הינם יורשים לפי צו הירושה או צו קיום הצוואה. מי שאינו יורש לא יכול להיות צד להסכם חלוקת העיזבון.
אילו נכסים יכולים להיכלל בהסכם חלוקת עיזבון?
הסכם חלוקת עיזבון יכול להתייחס לכלל הנכסים והזכויות שהצדדים להסכם זכו בהם בהתאם לצו הירושה או הצו לקיום הצוואה.
מה ההוראות שאפשר לכלול בהסכם חלוקת עיזבון?
הסכם חלוקת עיזבון נדרש לכלול הוראות ברורות כיצד הוסכם בין היורשים שעורכים את ההסכם על חלוקת חלקם של אותם צדדים בעיזבון.
האם נדרש לאשר הסכם חלוקת עיזבון בבית המשפט?
הסכם חלוקת עיזבון תקף ממועד חתימתו ואינו מחייב אישור של בית המשפט, אלא אם אחד הצדדים להסכם הוא קטין או פסול דין.
יחד עם זאת אין מניעה להגיש הסכם חלוקת עיזבון לאישור בית המשפט.
מתי ניתן לערוך הסכם חלוקת עיזבון?
הסכם חלוקת עיזבון יכול להיחתם בין היורשים ממועד פטירת המצווה ועד למועד חלוקת העיזבון. לאחר חלוקת העיזבון הרכוש הפך לרכושו האישי של כל אחד מהיורשים ולא ניתן לבטל את הרישום הנכסים שבוצע ולחלק את הרכוש מחדש.
הסכם חלוקת עיזבון יכול להיחתם בין חלק מהיורשים ולהורות על אופן חלוקת החלק של אותם יורשים בעיזבון, במקרה כזה החלק של היורשים האחרים יחולק בהתאם להוראות צו הירושה או צו קיום הצוואה.
אין כל חובה לכלול בהסכם את כול היורשים או את כל נכסי העיזבון.
האם להסכם חלוקת עיזבון יש השלכתו מיסוי?
להסכם חלוקת עיזבון, אשר נחתם בין היורשים (או חלקם) ואשר מחלק רק את נכסי העיזבון (או חלקם), אין השלכות מיסוי.
חשוב לזכור כי כאשר כוללים בהסכם גם הוראות לחלוקת רכוש אחר (שאינו נכלל בנכסי העיזבון) ההסכם הופך ל"הסכם לחלוקת עיזבון ורכוש אחר" ולהסכם כזה יש השלכות מיסוי.
מה היתרון בהסכם חלוקת עיזבון על פני הסתלקות?
הוראות החוק מגבילות את יכולתו של יורש להסתלק מנכס ספציפי בעיזבון ו/או לטובת נהנה כזה או אחר. הסכם חלוקת עיזבון מאפשר גמישות רבה בחלוקת העיזבון בין היורשים ונותן מענה למרבית הקשיים הקיימים המנגנון ההסתלקות.
ככלל, הסכם חלוקת עיזבון עדיף על פני הסתלקות יורש מחלקו בעיזבון.