שאלות ותשובות – תנאים בצוואה

כלים וטיפים
תנאים בצוואה:

כאשר עורכים צוואה ניתן לקבוע תנאים לזכיה של יורש בצוואה.

חוק הירושה קובע מנגננונים הקובעים כי יורש יהיה זכאי לחלקו בירושה בהתקיים התנאי או כי יורש יחדל ליהנות מהירושה בהתקיים התנאי או תנאים הדורשים מיורש לעשות מעשה או להימנע מעשיית מעשה.

באמצעות אותם תנאים יכול המצווה לדאוג שרצונו יתקיים ולהכווין את היורשים בהתאם לערכיו ורצונו, יחד עם זאת חשוב לזכור שהחוק והפסיקה אינם מתרים למצווה לשלוט ביורשים או לקבוע בצוואה תנאים אשר אינם חוקיים, מוסריים ונוגדים את תקנות הציבור.

לכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בכתיבת צוואה בטרם עריכת צוואה.

ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין קביעת תנאים בצוואה:

החוק קובע כי הוראה בצוואה שהיא אינה חוקית, אינה מוסרות או נוגדת את תקנות הציבור בטלה, ולכן בתי המשפט רשאי לפסול כל הוראה או תנאי בצוואה אם ההוראה או התנאי ימצאו בלתי סביר או הגיוני בנסיבות העניין.

החוק מכיר במנגנון של "יורש במקום יורש": מנגנון המאפשר למצווה לקבוע מדרג של יורשים חלופיים (ללא ההגבלה) למקרה שבו היורש הקודם במדרג לא יוכל לרשת מסיבה כלשהי. בכך המצווה מבטיח כי רצונו יוגשם במלואו, תוך לקיחה בחשבון של כל האפשרויות שעשויות להתרחש. בצוואה ניתן להגדיר יורש חלופי בכל אחד מהמקרים: אם היורש מת לפני המצווה, היורש יימצא פסול מלרשת, היורש הסתלק ולא עשה זאת לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

החוק מכיר במנגנון של "יורש אחר יורש": מנגנון המאפשר למצווה לצוות את העיזבון (חלקו) או מנה העיזבון לשניים (בלבד), היורש הראשון זוכה ראשון והזוכי השני יזכה בהתקיים התנאים שנקבע בצוואה (אם היורש הראשון נפטר או בהתקיים תנאי/מועד שנקבע בצוואה, הכל לפי המוקדם ביותר).
חשוב לזכור כי היורש הראשון מקבל את הרכוש לבעלותו ויכול לעשות בו מעשה בעלים (למכור או להעביר במתנה). כדי להבטיח את העברת הרכוש ליורש השני ניתן להוסיף בהוראת צוואה גם תנאי המגביל את יכולתו של היורש לממש את הרכוש ולסכל את העברות ליורש השני.

החוק מכיר במנגנון של "תנאי דוחה": מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יזכה בחלקו רק כאשר יתקיים תנאי או יגיע מועד מסוים. עד התקיימות התנאי, ינוהל החלק על ידי מנהל העיזבון או על ידי נאמן (אם המצווה קבע).
חשוב לקבוע בצוואה גם הוראה למקרה בו התנאי לא יכול להתקיים, אם לא נקבעה הוראה בעניין זה החלק יעבור ליורשים לפי דין.

החוק מכיר במנגנון של "תנאי מפסיק":  מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יזכה במנה בעיזבון, אולם בהתקיים תנאי מסוים או מועד שנקבעו בצוואה היורש יחדל להנות מאותה מנה והיא תעבור לזוכה אחר. דוגמה: אדם מוריש את דירתו לילדיו, אולם קובע כי לבת הזוג תהא זכות מגורים בדירה למשך 10 שנים או עד שתהיה במערכת זוגית חדשה, לפי המוקדם.

החוק מכיר במנגנון של "יורש המחויב לדבר מה":  מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יהיה חייב לעשות (או להימנע מעשיית) דבר מה כתנאי לקבלת הזכייה לפי הצוואה.

דוגמה: הוראה בצוואה הקובעת כי יורש זוכה בסכום מסוים אשר יופקד בקופת חיסכון לטובת נכדו של המוריש, לצורך לימודיו באוניברסיטה. במקרה כזה לנכד זכות לדרוש  מהזוכה את הכסף עם התקיים התנאי.

דוגמה נוספת: הוראה בצוואה המזכה יורש בנכס בתנאי שהזוכה ימשיך לנהל בנכס את העסק המשפחתי ואוסר על מכירת הנכס.

חשוב לזכור שהוראות כגון אלה עלולות להכביד על הזוכים ומומלץ שלא לקבוע בצוואה תנאים נוקשים שיקשו על הזוכים לקיים את רצון המצווה.