ארכיון הקטגוריה: ייפוי כח מתמשך

התנגדות לצוואה – תיקון צו ירושה – השבת רכוש

כלים וטיפים
סכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה מערבים רגשות עזים של פגיעה בהשתייכות המשפחתית ביחד עם תחושה של עלבון קשות, שלא ניתן לרפא, ולכן סכסוכי ירושה נחשבים לייצריים, קשים, הפוגעים  במרקם המשפחתי ומפלגים משפחות רבות לדורי דורות.

לרוב סכסוכי ירושה מתגלים לאחר פטירת בן משפחה, כאשר מתגלה מתגלה תוכן הצוואה או העובדה כי בוצעו פעולות מהותיות שהעבירו חלק ממהותי ברכוש של המוריש לזוכים כאלה ואחרים, בעוד מבני המשפחה אחרים נותרים עם תחושה קשה של קיפוח ונישול.

בני המשפחה החשים כי נושלו או קופחו נאלצים לעמוד על זכויותיהם ולהתנגד לבקשה למתן צו הירושה או צו קיום הצוואה.

רכזנו עבורכם כלים וטיפים בעניין התנגדות לבקשה למתן צו ירושה / צו קיום צוואה:



איך מוגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה / צו ירושה

לאחר הגשת בקשה לצו קיום צוואה / צו ירושה רשם הירושה מפרסם הודעה לציבור כדי לאפשר הגשת התנגדות למתן הצו. את ההתנגדות נדרש להגיש בתוך 14 ימים ממועד הפרסום. הגשת ההתנגדות כרוכה באגרה.

יחד עם זאת חשוב לזכור, כדי להצליח בהתנגדות חשוב להעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הירושה, אשר יעורך את ההנגדות באופן נכון שיגדיל את סיכויי הצלחת הבקשה.



עילת התנגדות – העדר כשרות לצוות

לפי חוק הירושה כל אדם בגיר המבין טיבה של צוואה יכול לערוך צוואה.

בפסיקה נקבע כי כל אדם אשר: (1) יודע מה היקף רכושו, (2) מודע לכך שהוא עורך צוואה אשר הוראותיה גוברת על כל דין אחר; (3) שרכושו יחולק בהתאם להוראות הצוואה – יחשב כשיר ערוך צוואה.

התנגדויות רבות למתן צן קיום צוואה מוגשות בטענה להעדר כשרות של המצווה, בעיקר כאשר מדובר בצוואה מאוחרת.



עילת התנגדות – פגמים צורניים בצוואה

חוק הירושה מגדיר כללים צורניים ומהותיים מחייבים לאופן עריכת צוואה בכל אחת מהדרכים הקבועות בחוק לעריכת צוואה (בפני עדים, בפני רשות, בעל פה ובכתב יד).

אחת הטענות הנפוצות בהתנגדות למתן צו קיום צוואה היא כי הצוואה לא נערכה "צורנית" באופן הקבוע בחוק.



עילת התנגדות – השפעות בלתי הוגנות והשתתפות בעריכת הצוואה

חוק הירושה דורש כי צוואה תשקף את רצונו של המצווה ללא כל אונס, כפיה או השפעה בלתי הוגנת. בפסיקה נקבעו מבחנים כדי לבחון האם הצוואה משקפת את רצון המצווה או נערכה כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת או עקב השתתפות זוכה בעריכת הצוואה לטובתו.

בהתנגדויות רבות למתן צו קיום צוואה נטען כי יש לפסול את הצוואה כי תוכנה אינו משקף את רצונו האמיתי של המצווה עקב השתתפות זוכה בעריכת הצוואה או השפעה בלתי הוגנת.



עילת התנגדות – השבת רכוש שהועבר עקב השפעה בלתי הוגנת

במקרים בהם מתגלה כי נכסים, רכוש וכספים הועברו מבעלות המצווה לבעלות זוכה (בין אם ללא ידיעת המצווה כלל ובין אם "מאחורי גבם" של ייתר הזוכים) כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת, עוד טרם פטירת המצווה.

התנגדויות למתן צו קיום צוואה או צו ירושה מוגשות תוך דרישה להשבת רכוש שהועבר טרם פטירת המוריש לזוכה. במקרים אלה מנסה בית המשפט לבחון את רצונו של המוריש והאם הפעולות נבעו מהשפעה בלתי הונת של הזוכה. בית המשפט רשאי במקרים אלה להורות על השבת רכוש שהועבר שלא כדין או על תיקון הצוואה בהתאם.



עילת התנגדות למתן צו ירושה

חוק הירושה קובע כי רכוש של נפטר שלא ערך צוואה מחולק ליורשים לפי הדין. סכסוכים למתן צו ירושה מתעוררים לרוב כאשר חלק מהיורשים מרגיש מנושל מהעיזבון. לדוגמה: כאשר נותרים בני זוג במערכת פרק ב', ידועים בציבור, ילדים שנולדו למוריש  ממערכות יחסים שונות או כאשר חלק מהותי ברכוש של הנפטר (נכסי נדל"ן וכד') מועבר לחלק מהיורשים עוד בטרם פטירת המוריש.

הטענות הנפוצות בהתנגדווית למתן צו ירושה מתמקדות בעניין הגדרת ידועים בציבור ובעניין טענות להעברת רכוש עקב השפעה בלתי הוגנת של זוכה על המוריש, טרם פטירתו.

בתי המשפט מכריעים בכל אחד מסכסוכים אלה בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.

סיכום:

הניסיון מלמד כי סכסוכי ירושה אינם "בלתי פטירים" כפי שנדמה. כאשר הצדדים בוחרים לכבד את המוריש – לוותר מעט על טענות "צודקות" ולהפנים שאינם מעוניינים להיגרר שנים בבתי משפט – לרוב ניתן לגשר על הפערים.

יחד עם זאת חשוב לזכור כי לעיתים צריך להלחם – כאשר מדובר בנישול או קיפוח קשים – אין ברירה אלא לנהל הליך משפטי לתיקון העוול.

הצלחה למשרדנו – צו הירושה יתוקן לאחר 13 שנה

הצלחה למשרדנו
צו הירושה יתוקן לאחר 13 שנה!

משרדנו הגיש תביעה בשם לקוחות אשר טענו כי אימם המנוחה הוחתמה על תצהיר הסתלקות מעיזבון אביה וזאת למרות שהייתה חולת אלצהיימר ולא הייתה כשירה לחתום על התצהיר.

ביום חמישי, בתום הליךמשפטי אשר נמשך מעל 3 שנים התביעה שהגשנו התקבלה. בפסק הדין קבע כבוד השופט קימלמן כי תצהיר ההסתלקות בטל והורה כי צו הירושה של הסבא יתוקן כר שהאם המנוחה תירשם כיורשת של אביה.

13 שנים לאחר פטירת הסבא, לקוחותינו יזכו בחלקה של אימם המנוחה בעיזבון אביה!

 

נושלתם מחלקכם בירושה או קופחתם בצוואה?

אל תרימו ידיים, פנו לתאום שיחת יעוץ אישית ואולי אפשר יהיה לתקן את העוול.

משרדנו מתמחה בדיני ירושה, לתאום שיחת ייעוץ אישית ניתן לפנות אלינו בכל עת.

כיצד לערוך ייפוי כח מתמשך שהבנק יכבד

כלים וטיפים
עריכת ייפוי כח מתמשך שגהבנק יכבד:

פעמים רבות אנו מגלים כי מוסדות בכלל ובנקים בפרט מתקשים לקלוט את ייפוי הכח המתמשך. חרף מאמצים רבים שעושה האפוטרופוס הכללי, מיופה הכח מתקשה לגרום לבנקים לפעול בהתאם להוראות ייפוי הכח המתמשך – בעיקר כאשר לקבעים מספר מיופיי כח (בתנאים שונים) או כאשר לא ניתנו הנחיות מקדימות ברורות. במקרים אלה מיופיי הכח נאלצים לפנות לבית המשפט, דבר שהממנה ניסה לחסוך כאשר ערך את ייפוי הכח המתמשך.

רכזנו עבורכם מספר כלים וטיפים, שיעזרו לכם לערוך ייפוי כח מתמשך פשוט וברור, כזה שיקל על המוסדות לקבל ולכבד.

קבעו מי יהיו מיופה הכח שלכם באופן פשוט וברור.

להמנע מקביעת מנגנון מסובך אשר יקשה על המוסדות לדעת כי האדם הפונה בשמכם, אכן מוסמך לעשות זאת
בחרו אנשי אמון וסמכו עליהם, ואם יש לכם מספר מיופי כח קבעו שלמעט החלטות חשובות (שתגדירו מראש) פה יפעלו, ביחד ולחוד,. כלומר. כל אחד מהם יהיה רשאי לפעול בשמכם, ללא צורך באישור האחר.

 
 

הכנת הוראות מקדימות מאפשרת למוסדות להבין מה היה רצונכם ותקל על מיופה הכח לפעול כפי שאתם רוצים.
בענייני רכוש – הגדירו בפירוט הנחיות מקדימות לאופן:
• התנהלות שוטפת בחשבון הבנק.
• ניהול עסקים.
• השקעת כספים.
• קיום התחייבויות קודמות.
• הענקת מתנות לאירועים משמעותיים.
• תמיכה בילדים ובנכדים.
בעניינם אישיים – הגדירו בפירוט הנחיות מקדימות:
• בעניין מקום המגורים ומעבר דירה.
• העדפתכם לקבלת סיוע בבית או במוסד.
• וכל עניין אישי אחר החשוב לכם.
בענייני בריאות – הגדירו בפירוט הנחיות מקדימות לאופן:
• מוסדות טיפול ואשפוז מעודפים על ידכם.
• סוגי טיפול שאתם מעוניינים לקבל או לא לקבל.
• העדפה של אשפוז ביתי או מוסדי.

• מומלץ להוסיף בהנחיות המקדימות גם הוראות בעניינים שהחוק היום מחייב אישור בית משפט – כגון מכירת רכוש, הענקת מתנות, הוראות לפי חוק החולה הנוטה למות ועוד.
• הוראות אלה יכנסו לתוקף אם וכאשר החוק ישתנה או לכל הפחות יאפשרו לבית המשפט לכבד את רצונכם, אם וכאשר מיופה הכח יפנה בשמכם לבית המשפט, לצורך קבלת אישור.

הגדירו בפשטות מי מיופה הכח ומה סמכותו.

לפני חתימה על ייפוי כח מתמשך, תנו לאדם קרוב קראו את ייפוי הכח, ללא הסברים שלכם. האם הם הבינו מי ממונה למיופה הכח ומה סמכותו?

אם לא, נסחו מחדש;

ואם כן, כתבתם ייפוי כח שכל פקיד (בבנק או במוסד אחר) ככל הנראה יקבל.

 

ניסוח נכון של ייפוי הכח המתמשך יבטיח שכל קורא ידע מי מיופה הכח שלכם ומה סמכותו ובוודאי שיקל על קליטתו בכל המוסודות.

עריכה נכונה של ייפוי כח מתמשך, בעזרת עורך דין המתמחה בתחום זה, תקל על קלטת ייפוי הכח בכל המוסדות ותחסוך למיופה הכח צורך בפניה לערכאות.