ארכיון הקטגוריה: דיני ירושה

התנגדות לצוואה – תיקון צו ירושה – השבת רכוש

כלים וטיפים
סכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה מערבים רגשות עזים של פגיעה בהשתייכות המשפחתית ביחד עם תחושה של עלבון קשות, שלא ניתן לרפא, ולכן סכסוכי ירושה נחשבים לייצריים, קשים, הפוגעים  במרקם המשפחתי ומפלגים משפחות רבות לדורי דורות.

לרוב סכסוכי ירושה מתגלים לאחר פטירת בן משפחה, כאשר מתגלה מתגלה תוכן הצוואה או העובדה כי בוצעו פעולות מהותיות שהעבירו חלק ממהותי ברכוש של המוריש לזוכים כאלה ואחרים, בעוד מבני המשפחה אחרים נותרים עם תחושה קשה של קיפוח ונישול.

בני המשפחה החשים כי נושלו או קופחו נאלצים לעמוד על זכויותיהם ולהתנגד לבקשה למתן צו הירושה או צו קיום הצוואה.

רכזנו עבורכם כלים וטיפים בעניין התנגדות לבקשה למתן צו ירושה / צו קיום צוואה:



איך מוגשת התנגדות למתן צו קיום צוואה / צו ירושה

לאחר הגשת בקשה לצו קיום צוואה / צו ירושה רשם הירושה מפרסם הודעה לציבור כדי לאפשר הגשת התנגדות למתן הצו. את ההתנגדות נדרש להגיש בתוך 14 ימים ממועד הפרסום. הגשת ההתנגדות כרוכה באגרה.

יחד עם זאת חשוב לזכור, כדי להצליח בהתנגדות חשוב להעזר בעורך דין המתמחה בתחום דיני הירושה, אשר יעורך את ההנגדות באופן נכון שיגדיל את סיכויי הצלחת הבקשה.



עילת התנגדות – העדר כשרות לצוות

לפי חוק הירושה כל אדם בגיר המבין טיבה של צוואה יכול לערוך צוואה.

בפסיקה נקבע כי כל אדם אשר: (1) יודע מה היקף רכושו, (2) מודע לכך שהוא עורך צוואה אשר הוראותיה גוברת על כל דין אחר; (3) שרכושו יחולק בהתאם להוראות הצוואה – יחשב כשיר ערוך צוואה.

התנגדויות רבות למתן צן קיום צוואה מוגשות בטענה להעדר כשרות של המצווה, בעיקר כאשר מדובר בצוואה מאוחרת.



עילת התנגדות – פגמים צורניים בצוואה

חוק הירושה מגדיר כללים צורניים ומהותיים מחייבים לאופן עריכת צוואה בכל אחת מהדרכים הקבועות בחוק לעריכת צוואה (בפני עדים, בפני רשות, בעל פה ובכתב יד).

אחת הטענות הנפוצות בהתנגדות למתן צו קיום צוואה היא כי הצוואה לא נערכה "צורנית" באופן הקבוע בחוק.



עילת התנגדות – השפעות בלתי הוגנות והשתתפות בעריכת הצוואה

חוק הירושה דורש כי צוואה תשקף את רצונו של המצווה ללא כל אונס, כפיה או השפעה בלתי הוגנת. בפסיקה נקבעו מבחנים כדי לבחון האם הצוואה משקפת את רצון המצווה או נערכה כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת או עקב השתתפות זוכה בעריכת הצוואה לטובתו.

בהתנגדויות רבות למתן צו קיום צוואה נטען כי יש לפסול את הצוואה כי תוכנה אינו משקף את רצונו האמיתי של המצווה עקב השתתפות זוכה בעריכת הצוואה או השפעה בלתי הוגנת.



עילת התנגדות – השבת רכוש שהועבר עקב השפעה בלתי הוגנת

במקרים בהם מתגלה כי נכסים, רכוש וכספים הועברו מבעלות המצווה לבעלות זוכה (בין אם ללא ידיעת המצווה כלל ובין אם "מאחורי גבם" של ייתר הזוכים) כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת, עוד טרם פטירת המצווה.

התנגדויות למתן צו קיום צוואה או צו ירושה מוגשות תוך דרישה להשבת רכוש שהועבר טרם פטירת המוריש לזוכה. במקרים אלה מנסה בית המשפט לבחון את רצונו של המוריש והאם הפעולות נבעו מהשפעה בלתי הונת של הזוכה. בית המשפט רשאי במקרים אלה להורות על השבת רכוש שהועבר שלא כדין או על תיקון הצוואה בהתאם.



עילת התנגדות למתן צו ירושה

חוק הירושה קובע כי רכוש של נפטר שלא ערך צוואה מחולק ליורשים לפי הדין. סכסוכים למתן צו ירושה מתעוררים לרוב כאשר חלק מהיורשים מרגיש מנושל מהעיזבון. לדוגמה: כאשר נותרים בני זוג במערכת פרק ב', ידועים בציבור, ילדים שנולדו למוריש  ממערכות יחסים שונות או כאשר חלק מהותי ברכוש של הנפטר (נכסי נדל"ן וכד') מועבר לחלק מהיורשים עוד בטרם פטירת המוריש.

הטענות הנפוצות בהתנגדווית למתן צו ירושה מתמקדות בעניין הגדרת ידועים בציבור ובעניין טענות להעברת רכוש עקב השפעה בלתי הוגנת של זוכה על המוריש, טרם פטירתו.

בתי המשפט מכריעים בכל אחד מסכסוכים אלה בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.

סיכום:

הניסיון מלמד כי סכסוכי ירושה אינם "בלתי פטירים" כפי שנדמה. כאשר הצדדים בוחרים לכבד את המוריש – לוותר מעט על טענות "צודקות" ולהפנים שאינם מעוניינים להיגרר שנים בבתי משפט – לרוב ניתן לגשר על הפערים.

יחד עם זאת חשוב לזכור כי לעיתים צריך להלחם – כאשר מדובר בנישול או קיפוח קשים – אין ברירה אלא לנהל הליך משפטי לתיקון העוול.

הצלחה למשרדנו – צו הירושה יתוקן לאחר 13 שנה

הצלחה למשרדנו
צו הירושה יתוקן לאחר 13 שנה!

משרדנו הגיש תביעה בשם לקוחות אשר טענו כי אימם המנוחה הוחתמה על תצהיר הסתלקות מעיזבון אביה וזאת למרות שהייתה חולת אלצהיימר ולא הייתה כשירה לחתום על התצהיר.

ביום חמישי, בתום הליךמשפטי אשר נמשך מעל 3 שנים התביעה שהגשנו התקבלה. בפסק הדין קבע כבוד השופט קימלמן כי תצהיר ההסתלקות בטל והורה כי צו הירושה של הסבא יתוקן כר שהאם המנוחה תירשם כיורשת של אביה.

13 שנים לאחר פטירת הסבא, לקוחותינו יזכו בחלקה של אימם המנוחה בעיזבון אביה!

 

נושלתם מחלקכם בירושה או קופחתם בצוואה?

אל תרימו ידיים, פנו לתאום שיחת יעוץ אישית ואולי אפשר יהיה לתקן את העוול.

משרדנו מתמחה בדיני ירושה, לתאום שיחת ייעוץ אישית ניתן לפנות אלינו בכל עת.

איך מחולק רכוש של בני זוג לאחר פטירת אחד מהם?

חלוקת רכוש של בני זוג
לאחר פטירת אחד מהם?

שני חוקים יכולים להקנות לבן זוג זכויות ברכוש שהיה לבני הזוג בעת פטירת אחד מהם. חוק יחסי ממון מחיל שיתוף בנכסי בני זוג ובמקרה של פטירת אחד מהם מחולק הרכוש של הצדדים מחצית לעיזבון הנפטר ומחצית לבן הזוג שנותר בחיים, ובנוסף חוק הירושה מקנה לבן הזוג שנותר בחיים זכות ברכושו של בן הזוג שנפטר. יחד עם זאת, שני החוקים מאפשרים לבני הזוג לשנות את המנגנון הקבוע בחוק,  באמצעות הסכם ממון – לקבוע איזה רכוש ישותף בין בני הזוג ומה יהיו הזכויות של כל אחד מהם ברכושו של האחר ובאמצעות צוואה –  לקבוע מי יהיו יורשי כל אחד מהם ומה יהיה חלקם בעיזבון.

 

דוגמה מהחיים: בעל בפרק ב', אב לילד מנישואין קודמים, ואישה בנישואים ראשנוים ערכו הסכם ממון בו הוסכם בין הצדדים להחריג את השיתוף בדירה שהבעל קיבל מהוריו במתנה ובהסכם הממון צויין שהזכויות בדירה לאחר מות הבעל יעברו לילד, אך הבעל לא ערך צוואה. למרבה הצער הבעל נפטר זמן קצר אחרי הנישואין. האישה דרשה לקבל מחצית מהדירה, כיורשת לפי הדין של הבעל וטענה שהסכן הממון אינו צוואה. במקרה זה הצדדים הגיעו להסדר מחוץ לכתליי בית המשפט, משפחת הבעל שילמה לאישה פיצוי נכבד תמורת וויתור על הזכויות בדירה.

 

אדם אינו יכול להוריש רכוש שאינו שלו: היקף הרכוש של בן הזוג שנפטר נקבע לפי חוק יחסי ממון. וכדי להחיל הפרדה רכושית בין בני זוג יש לערוך הסכם ממון או הסכם חיים משותפים.

 עיזבון  מחולק לפי הדין, אלא אם הנפטר ערך צוואה: אין תוקף להוראות בהסכם ממון המחייבות וויתר על זכיות לפי חוק הירושה.

חשיבות עריכת הסכם ממון וצוואה בולטת כאשר בני הזוג אינם מעוניינים לקיים שיתוף מלא האחד ברכוש האחר לדוגמה בפרק ב' כאשר יש פער כלכלי בין הצדדים, ובכך להבטיח כי לאחר פטירתם רכושם יחולק ליורשיהם, לפי רצונם.

 

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמי ממון וצוואות, ניתן לפנות למשרדנו בכל עת.

Ⓒ 2024 - All Rights Are Reserved

שאלות ותשובות – הסכם חלוקת עיזבון

כלים וטיפים
הסכם חלוקת עיזבון:

חוק הירושה קובע כי יורש עתידי רשאי לבצע עסקה בנכס אשר הוא עתיד לקבל בירושה. היתר זה מאפשר ליורשים להתקשר ביניהם בהסכם לפיו הם קובעים את אופן חלוקת העיזבון בשונה מזה הקבוע בצוואה או לפי הדין, הסכם הנקרא "הסכם חלוקת עיזבון". חשוב לזכור כי כדי ליהנות מההיתר בחוק יש להקפיד שההסכם נערך בין יהיורשים בלבד, ההסכם מתייחס לנכסי העיזבון בלבד ושההסכם נחתם לפני חלוקת העיזבון.

עריכת הסכם לחלוקת עיזבון יכולה לפתור בעיות רבות בין יורשים, מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתחמה בעריכת הסכמי חלוקת עיזבון בטרם חתימה.

ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין הסכמי חלוקת עיזבון:



מהו הסכם לחלוקת עיזבון?

זהות היורשים וזכותם לחלקים בעיזבון נקבעת לפי צו הירושה או צו קיום הצוואה. לעיתים היורשים מעוניינים לחלק ביניהם את נכסי העיזבון באופן שונה מזה שנקבע בצו הירושה או בצו קיום הצוואה, במקרה כזה היורשים רשאים להגיע להסכם באשר לחלוקת נכסי העיזבון בין היורשים בכל חלוקה שתהא מקובלת על היורשים החותמים על ההסכם.



מי כיול לערוך הסכם חלוקת עיזבון?

התנאי הבסיסי לעריכת הסכם חלוקת עיזבון הוא שהצדדים להסכם הינם יורשים לפי צו הירושה או צו קיום הצוואה. מי שאינו יורש לא יכול להיות צד להסכם חלוקת העיזבון.



אילו נכסים יכולים להיכלל בהסכם חלוקת עיזבון?

הסכם חלוקת עיזבון יכול להתייחס לכלל הנכסים והזכויות שהצדדים להסכם זכו בהם בהתאם לצו הירושה או הצו לקיום הצוואה.



מה ההוראות שאפשר לכלול בהסכם חלוקת עיזבון?

הסכם חלוקת עיזבון נדרש לכלול הוראות ברורות כיצד הוסכם בין היורשים שעורכים את ההסכם על חלוקת חלקם של אותם צדדים בעיזבון.



האם נדרש לאשר הסכם חלוקת עיזבון בבית המשפט?

הסכם חלוקת עיזבון תקף ממועד חתימתו ואינו מחייב אישור של בית המשפט, אלא אם אחד הצדדים להסכם הוא קטין או פסול דין.
יחד עם זאת אין מניעה להגיש הסכם חלוקת עיזבון לאישור בית המשפט.



מתי ניתן לערוך הסכם חלוקת עיזבון?

הסכם חלוקת עיזבון יכול להיחתם בין היורשים ממועד פטירת המצווה ועד למועד חלוקת העיזבון. לאחר חלוקת העיזבון הרכוש הפך לרכושו האישי של כל אחד מהיורשים ולא ניתן לבטל את הרישום הנכסים שבוצע ולחלק את הרכוש מחדש.



האם נדרשת הסכמת כול היורשים?

הסכם חלוקת עיזבון יכול להיחתם בין חלק מהיורשים ולהורות על אופן חלוקת החלק של אותם יורשים בעיזבון, במקרה כזה החלק של היורשים האחרים יחולק בהתאם להוראות צו הירושה או צו קיום הצוואה.

אין כל חובה לכלול בהסכם את כול היורשים או את כל נכסי העיזבון.



האם להסכם חלוקת עיזבון יש השלכתו מיסוי?

להסכם חלוקת עיזבון, אשר נחתם בין היורשים (או חלקם) ואשר מחלק רק את נכסי העיזבון (או חלקם), אין השלכות מיסוי.
חשוב לזכור כי כאשר כוללים בהסכם גם הוראות לחלוקת רכוש אחר (שאינו נכלל בנכסי העיזבון) ההסכם הופך ל"הסכם לחלוקת עיזבון ורכוש אחר" ולהסכם כזה יש השלכות מיסוי.



מה היתרון בהסכם חלוקת עיזבון על פני הסתלקות?

הוראות החוק מגבילות את יכולתו של יורש להסתלק מנכס ספציפי בעיזבון ו/או לטובת נהנה כזה או אחר. הסכם חלוקת עיזבון מאפשר גמישות רבה בחלוקת העיזבון בין היורשים ונותן מענה למרבית הקשיים הקיימים המנגנון ההסתלקות.
ככלל, הסכם חלוקת עיזבון עדיף על פני הסתלקות יורש מחלקו בעיזבון.

שאלות ותשובות – ירושה לפי דין

כלים וטיפים
ירושה לפי דין:

עם מותו של אדם, עוברים נכסיו – כספים, נדל"ן, חסכונות, פקדונות, זכויות, חובות, רכוש וכו' – מכונים"עיזבון" ליורשיו.

לרוב אנשים נמנעים מעיסוק בסוף החיים "יהיה בסדר", ואינם עורכים צוואה.

במקרים אלה הזוכים בעיזבון, לאחר לכתם, יהיו היורשים על פי דין, אשר זהותם וחלקם בעיזבון נקבעים על פי הוראות חוק הירושה.

רכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין ירושה לפי דין:

עיזבון מחולק ליורשים לפי הדין כאשר אדם אינו עורך צוואה או כאשר צוואתו נפסלת ואין צוואה מוקדמת יותר או כאשר אין הוראה בצוואה לגבי הזוכים בחלק מהרכוש.

סדר היורשים על פי דין מסודרים לפי שלוש דרגות קרבה, חלוקת סדרי העדיפויות נעשית לפי ראשי האב ("פרנטלות") אליהם משתייכים בני המשפחה.
להלן דוגמאות לחלוקת העיזבון לפי הדין:
1. אם נפטר הותיר אחריו בן זוג וילדים, העיזבון מתחלק שווה בשווה בין בן הזוג לבין הילדים וילדיהם.
2. אם הנפטר הותיר אחריו בן זוג אך לא הותיר ילדים, העיזבון נחלק שווה בשווה בין בן הזוג ובין הורי הנפטר.
3. אם הנפטר הותיר אחריו בן זוג ואחים בלבד, העיזבון יחולק 2/3 לבן זוג ו-1/3 הנותר מתחלק בין האחים באופן שווה ביניהם.
4. אם הנפטר הותיר בן הזוג ולא הותיר אחריו ילדים, נכדים, אחים, אחיינים, הורים והורי הורים – בן הזוג יורש את כל העיזבון.
5. אם הנפטר הותיר ילדים ולא הותיר בן/בת זוג – הילדים ירשו את העיזבון כולו.
6. אם הנפטר לא הותיר בן/בת זוג ולא הותיר ילדים הורי המנוח, אחיו ואחיותיו מתחלקים בכל העיזבון.
אם הנפטר לא הותיר בן/בת זוג, ילדים, הורים או אחים, העיזבון יחולק בחלקים שווים בין הורי הוריו של הנפטר וצאצאיהם (בני דודיו של הנפטר).
מי שמעוניין לקבוע בוודאות את זהות יורשיו ואת אופן חלוקת רכושו לאחר אריכות ימיו צריך לערוך צוואה.

מומלץ לכל אחד ואחת לערוך צוואה!
בהיעדר צוואה הרכוש יחולק ליורשים לפי הדין, כל מי שמעוניין לחלק את רכושו בשונה מההסדר הקבוע בדין חייב לערוך צוואה.

שאלות ותשובות – צוואה הדדית

כלים וטיפים
צוואה הדדית:

זוגות רבים הפונים למשרדנו מבקשים לערוך צוואה הדדית.  ברוב המקרים מבקשים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מביניהם, יעבור רכושם לילדיהם. באמצעות הצוואה הדדית בני הזוג מעוניינים למנוע סכסוך בין בן הזוג הנותר בחיים לבין הילדים של בן הזוג שנפטר (הן המשותפים והן ממערכות יחסים קודמות).

צוואה הדדית אינה צוואה רגילה ונדרש לבצוואה הוראות צופות פני עתיד אשר ישמרו על יכולתו של בן הזוג הנותר בחיים להמשיך בחייו ויחד עם זאת לשמור שרצון המצווה יתקיים ושלאחר מות בן הזוג האחר, העיזבון יעבור ליורשים.

לכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בכתיבת צוואות בטרם עריכת צוואה הדדית.

ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין עריכת צוואה הדדית:

סעיף 8א לחוק הירושה קובע כי בני זוג רשאים לכתוב צוואות הדדיות. למעשה בני הזוג מסכימים לערוך לכל אחד מהם צוואה אשר מסתמכות האחת על השנייה.
לרוב צוואות הדדית כוללות הוראות הדדית כגון: הראשון מבני הזוג שנפטר יעביר את כל הרכוש לבן הזוג הנותר בחיים ואחרי אריכות ימיו יעביר בן הזוג הנותר בחיים את הרכוש ליורשים. וכגון: במקרה בו שני בני הזוג נפטרים יחדיו (או בסמוך) יועבר כל הרכוש של שני הצדדים ישירות ליורשים.
עיקרון ההסתמכות וההדדיות בצוואה הדדית מגביל את יכולתם של הצדדים לבטל או לשנות את צוואה הדדית.

עריכת צוואה הדדית מתאימה לבני זוג שיש ביניהם יחסי אמון ואשר מעוניינים להקל על בן הזוג הנותר בחיים מהם לנהל את חייו לאחר פטירת בן הזוג האחר.
לדוגמה: בני זוג יכולים לקבוע שרק לאחר מות האחרון מהם, יעבור רכושם ליורשים. במקרה כזה "צוואה הדדית" יכולה למנוע את הצורך של בן הזוג הנותר בחיים לבקש את הסתלקות ילדיו מהדירה או את הצורך של בן הזוג הנותר בחיים להתפנות מדירתו, כי היורשים האחרים יבקשו פירוק שיתוף בדירה, כדי לקבל את חלקם בירושה.
יחד עם זאת חשוב לזכור כי לצורך הבטחת קיום רצון בן הזוג שנפטר ראשון, להעביר את העיזבון ליורשים לאחר אריכות ימיו של בן הזוג הנותר בחיים, ניתן לכלול בצוואה הדדית הוראות המגבילות את יכולתו של בן הזוג הנותר בחיים למכור חלקים ברכוש או להעבירם במתנה.

צוואה הדדית יכולה להיערך ככול צוואה אחרת, במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים.
צוואה הדדית אינה צוואה פשוטה ולכן מומלץ לא לערוך צוואה הדדית ללא עזרת עו"ד המתמחה בתחום זה.

בהיעדר הוראה אחרת בצוואה, ביטול צוואה הדדית יעשה בתנאים שנקבעו בחוק הירושה:

אם שני בני הזוג בחיים – בשליחת הודעה בכתב לבן הזוג השני שבה מודיע בן הזוג על ביטול הצוואה. הודעה זו מבטלת את שתי הצוואות יחדיו.

לאחר פטירת אחד מבני הזוג ובטרם חלוקת העיזבון – בן הזוג הנותר בחיים מוותר על  חלקו בעיזבון כדי לבטל את הצוואה ההדדית.

לאחר פטירת בן הזוג הראשון וחלוקת העיזבון – בן הזוג הנותר בחיים יצטרך להשיב את מה שירש מבן הזוג שנפטר, ולחלק את העיבון ליורשים לפי דין.

חשוב לזכור כי לא ניתן לקבוע בצוואה הדדית תנאי לפיו לא ניתן לבטל צוואה הדדית כאשר שני בני הזוג בחיים ושניהם כשירים.

שאלות ותשובות – תנאים בצוואה

כלים וטיפים
תנאים בצוואה:

כאשר עורכים צוואה ניתן לקבוע תנאים לזכיה של יורש בצוואה.

חוק הירושה קובע מנגננונים הקובעים כי יורש יהיה זכאי לחלקו בירושה בהתקיים התנאי או כי יורש יחדל ליהנות מהירושה בהתקיים התנאי או תנאים הדורשים מיורש לעשות מעשה או להימנע מעשיית מעשה.

באמצעות אותם תנאים יכול המצווה לדאוג שרצונו יתקיים ולהכווין את היורשים בהתאם לערכיו ורצונו, יחד עם זאת חשוב לזכור שהחוק והפסיקה אינם מתרים למצווה לשלוט ביורשים או לקבוע בצוואה תנאים אשר אינם חוקיים, מוסריים ונוגדים את תקנות הציבור.

לכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בכתיבת צוואה בטרם עריכת צוואה.

ריכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין קביעת תנאים בצוואה:

החוק קובע כי הוראה בצוואה שהיא אינה חוקית, אינה מוסרות או נוגדת את תקנות הציבור בטלה, ולכן בתי המשפט רשאי לפסול כל הוראה או תנאי בצוואה אם ההוראה או התנאי ימצאו בלתי סביר או הגיוני בנסיבות העניין.

החוק מכיר במנגנון של "יורש במקום יורש": מנגנון המאפשר למצווה לקבוע מדרג של יורשים חלופיים (ללא ההגבלה) למקרה שבו היורש הקודם במדרג לא יוכל לרשת מסיבה כלשהי. בכך המצווה מבטיח כי רצונו יוגשם במלואו, תוך לקיחה בחשבון של כל האפשרויות שעשויות להתרחש. בצוואה ניתן להגדיר יורש חלופי בכל אחד מהמקרים: אם היורש מת לפני המצווה, היורש יימצא פסול מלרשת, היורש הסתלק ולא עשה זאת לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

החוק מכיר במנגנון של "יורש אחר יורש": מנגנון המאפשר למצווה לצוות את העיזבון (חלקו) או מנה העיזבון לשניים (בלבד), היורש הראשון זוכה ראשון והזוכי השני יזכה בהתקיים התנאים שנקבע בצוואה (אם היורש הראשון נפטר או בהתקיים תנאי/מועד שנקבע בצוואה, הכל לפי המוקדם ביותר).
חשוב לזכור כי היורש הראשון מקבל את הרכוש לבעלותו ויכול לעשות בו מעשה בעלים (למכור או להעביר במתנה). כדי להבטיח את העברת הרכוש ליורש השני ניתן להוסיף בהוראת צוואה גם תנאי המגביל את יכולתו של היורש לממש את הרכוש ולסכל את העברות ליורש השני.

החוק מכיר במנגנון של "תנאי דוחה": מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יזכה בחלקו רק כאשר יתקיים תנאי או יגיע מועד מסוים. עד התקיימות התנאי, ינוהל החלק על ידי מנהל העיזבון או על ידי נאמן (אם המצווה קבע).
חשוב לקבוע בצוואה גם הוראה למקרה בו התנאי לא יכול להתקיים, אם לא נקבעה הוראה בעניין זה החלק יעבור ליורשים לפי דין.

החוק מכיר במנגנון של "תנאי מפסיק":  מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יזכה במנה בעיזבון, אולם בהתקיים תנאי מסוים או מועד שנקבעו בצוואה היורש יחדל להנות מאותה מנה והיא תעבור לזוכה אחר. דוגמה: אדם מוריש את דירתו לילדיו, אולם קובע כי לבת הזוג תהא זכות מגורים בדירה למשך 10 שנים או עד שתהיה במערכת זוגית חדשה, לפי המוקדם.

החוק מכיר במנגנון של "יורש המחויב לדבר מה":  מנגנון המאפשר למצווה לקבוע כי יורש יהיה חייב לעשות (או להימנע מעשיית) דבר מה כתנאי לקבלת הזכייה לפי הצוואה.

דוגמה: הוראה בצוואה הקובעת כי יורש זוכה בסכום מסוים אשר יופקד בקופת חיסכון לטובת נכדו של המוריש, לצורך לימודיו באוניברסיטה. במקרה כזה לנכד זכות לדרוש  מהזוכה את הכסף עם התקיים התנאי.

דוגמה נוספת: הוראה בצוואה המזכה יורש בנכס בתנאי שהזוכה ימשיך לנהל בנכס את העסק המשפחתי ואוסר על מכירת הנכס.

חשוב לזכור שהוראות כגון אלה עלולות להכביד על הזוכים ומומלץ שלא לקבוע בצוואה תנאים נוקשים שיקשו על הזוכים לקיים את רצון המצווה.

שאלות ותשובות – הסתלקות מירושה

כלים וטיפים
הסתלקות מעיזבון:

יורש שזכה בעיזבון (או בחלקו) רשאי לוותר על הזכיה, באמצעות הליך המכונה "הסתלקות".

חוק הירושה קובע כללים ותנאים המאפשרים לזוכה להסתלק מכלל הזכיה או מנכס ספציפי, וכן להסתלק לטובת אדם ספציפי הנמנה על אלה: בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

חשוב לדעת שהסתלקות אינה הליך הפיך ולכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם החלטה על הסתלקות.

רכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין הסתלקות מעיזבון:

הודעה של יורש המוותר על חלקו בעיזבון המנוח לטובת יורש ספציפי או כללית.

יורש רשאי להסתלק מהעיזבון עד מועד חלוקתו, היורש אינו יכול להסתלק לאחר חלוקת העיזבון.
באופן עקרוני נדרש להסתלק לפני קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, ניתן להסתלק גם לאחר קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, אולם במקרה כזה חובה להוכיח לרשם לענייני ירושה כי העיזבון טרם חולק.

יורש המעוניין להסתלק מחלקו (או חלקים) בעיזבון חייב להעביר לרשם לענייני ירושה תצהיר הסתלקות ערוך כדין.

ההסתלקות נכנסת לתוקף עם העברת תצהיר ההסתלקות לרשם לענייני ירושה. המועד ההסתלקות הוא מועד ההגשה ולא מועד החתימה על תצהיר ההסתלקות.
יורש רשאי להגיש תצהיר הסתלקות עוד קודם להגשת בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה.

החוק קובע כי יורש רשאי להסתלק לטובת ילד, בן זוג או אח של המנוח. החוק אינו מתיר להסתלק לטובת הורה או נכד של המנוח.

אפשרות נוספת היא הסתלקות כללית, במקרה כזה החלק של היורש המסתלק מתחלק בין ייתר יורשי המנוח לפי דין.

יורש המסתלק לטובת יורש שאינו ילד, בן זוג או אח של המוריש יחשב כיורש המסתלק הסתלקות כללית מהעיזבון.

ניתן להסתלק מכל העיזבון או מנכס ספציפי שהוגדר מנה בצוואה.
כלומר, יורש יכול לוותר על נכס ספציפי שהוא אמור לקבל, רק אם המצווה פרט את הנכס בצוואה כמנה נפרדת מייתרת הרכוש המחולק בין היורשים. היורש אינו יכול לוותר על נכס ספציפי בכל אחד מהמקרים הבאים: אם הנכס לא אובחן בצוואה כמנה נפרדת מייתרת נכסי העיזבון או אם המוריש לא הותיר אחריו צוואה.

אחת הבעיות בהסתלקות כללית היא שהחלק של היורש המסתלק מחולק בין היורשים לפי דין.

כאשר אחד היורשים מסתלק הסתלקות כללית מחלקו בעיזבון לפי צוואה ובהיעדר הוראה אחרת אותו החלק יועבר ליורשים לפי דין. במקרה כזה כדי לחלק את כלל נכסי העיזבון יידרשו היורשים להגיש בנוסף לצו קיום הצוואה גם צו ירושה.

כדי למנוע מצבים מסוג זה נדרש לכלול בצוואה סעיף המגדיר יורשים חלופיים ו/או אופן חלוקת העיזבון אם אחד היורשים מסתלק.

החוק אוסר על הסתלקות על תנאי או הסתלקות תמורת העברת כסף ונכסים למסתלק.

החוק קובע שיורש שהסתלק הכל העיזבון "כאילו לא היה יורש מלכתחילה" ואין לא כל מעמד לעניין העיזבון.

ככלל לא ניתן חזור מהסתלקות, יחד עם זאת ככול והחזרה מתבקשת בטרם מתן צו ירושה או קיום צוואה הרשם לענייני ירושה יכול להפעיל שיקול דעת באשר לנסיבות ההסתלקות ולקבל בקשה של יורש לחזור בו מההסתלקות.

אחת ההסתלקויות הנפוצה ביותר היא הסתלקות של כל הילדים לטובת ההורה הנותר בחיים לאחר פטירת ההורה האחר, וזאת הצפייה כי ההורה הנותר בחיים יוריש את הנכסים לאחר אריכות ימיו לילדים בחלקים שווים.

כדי למנוע מצב בו בן הזוג יוריש חלק מהרכוש לטובת בן זוג חדש או אחד הילדים מומלץ מחד שהילדים לא יסתלקו החלקם בעיזבון ומאידך יחתמו על הערת אזהרה לטובת הן הזוג הנותר בחיים המאפשרת לו זכות שימוש והנאה מהרכוש.

אייל אדר דרניצקי משרד עורך דין

אין באמור באתר להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

לתאום פגישת ייעוץ: טלפון: 058-331-8116 | פקס: 077-3182246 | דוא"ל: adv@e-adar.com

058-3318116
077-3182246
adv@e-adar.com

Ⓒ 2024 - All Rights Are Reserved

שאלות ותשובות – צוואה

כלים וטיפים
צוואות:

עם מותו של אדם, עוברים נכסיו – כספים, נדל"ן, חסכונות, פקדונות, זכויות, חובות, רכוש וכו' – מכונים"עיזבון" ליורשיו.

חלק מהאנשים בוחרים לכתוב צוואה שבה הם קובעים מי יירש את נכסיהם ובאילו תנאים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שחוק הירושה קובע כללים ברורים לאופן עריכת הצוואה ולתוכן ההוראות שניתן לכלול בצוואה, לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום לפני עריכת צוואה.

רכזנו עבורכם שאלות נפוצות שהופנו למשרדנו בעניין עריכת צוואה:

צוואה זה משסך שאדם עורך כדי להורות מה יעשה ברכושו לאחר אריכות ימיו.

אם אדם אינו עורך צוואה או שהצוואה שערך פגומה רכוש מתחלק מתחלק ליורשים לפי הוראות הדין.

החוק מכיר בארבע סוגי צוואות:
הראשונה: צוואה בכתב יד. צוואה שהמצווה כתב את כולה בכתב ידו, נושאת תאריך וחתומה בידי המצווה.
השנייה: צוואה בעדים. צוואה שנחתמה על ידי המצווה בפני שני עדים ושני העדים חתמו עליה זה בנוכחות זה ושניהם בנוכחות המצווה.
השלישית: צוואה בפני רשות. צוואה שנערכה בפני נוטריון או רשות מוסמכת אחרת.
והרביעית: צוואה בע"פ. צוואה חריגה בהתאם לתנאים שנקבעו בחוק. לדוגמה: צוואת שכיב מרע, שנמסרה בע"פ בפני שני עדים, כאשר אדם ניצב בפני מותו תקפה של הצוואה, רק במשך 30 יום.

יעודה של צוואה הוא לאפשר למוריש לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר אריכות ימיו, לכן בצוואה צריך לכלול סעיפים ברורים העוסקים בהגדרת הזוכים וחלקו של כל זוכה לפי הצוואה.
חשוב לזכור כי צו קיום צוואה כולל את הצוואה בשלמותה וכי הרשם לענייני ירושה מפרסם את תוכן הצוואה ברבים. ולכן רצוי שתוכן הצוואה יהיה ענייני, יעסוק רק באופן חלוקת רכושו של המצווה, ולהימנע ככל הניתן מהוספת סעיפים אישיים שאינם קשורים לכך.

החוק קובע כי חלק ברכוש אשר לגביו לא ניתנה הוראה מפורשת בצוואה (לרבות בצוואות קודמת) יחולק ליורשים לפי דין.
כדי למנוע מצבים מסוג זה חשוב לכלול בצואה סעיף "סל" המתייחס לחלוקת יתרת הרכוש אשר לא פורט (כמנה) בצוואה ולאופן חלוקתו.

כאשר המוריש אינו מעוניין לחלק את העיבון לפי מנות, אלא לחלקו בי היורשים בחלקים שווים לא נדרש לפרט בצוואה את הרכוש.

יחד עם זאת, יש לכלול בכל צוואה סעיף סל "התופס" את כל הרכוש של המצווה אשר לא צוין במפורש בצוואה.

לא ניתן לערוך צוואה לטובת חיית מחמד, שאינה ישות כשירה לרשת, מנגד מצווה יכול להקים נאמנות או הקדש לטובת חיית המחמד שלו, למנות נאמן ולהורות כיצד הנאמן ינהל את כספי הנאמנות לטובת חיית המחמד.

האפוטרופוס הכללי אינו מתערב בשלב כתיבת הצוואה, או בבקשה לקבלת צו קיום צוואה, למעט מקרים בהם חלק מהזוכים קטינים או חסויים. באותם מקרים נציגי היועמ"ש באפוטרופוס הכללי בוחנים שהאינטרסים של הקטינים ו/או החסויים ומתערבים כאשר עולה חשש לפגיעה בזכויות הקטינים או החסויים.

החוק קובע כי כל אדם בגיר המבין טיבה של צוואה יכול לערוך צוואה.

בפסיקה נקבע כי אם שכל אדם העורך צוואה ויודעה:

1. מה היקף רכושו;

2. שהוראות הצוואה גוברת על כל דין אחר.

3. ושרכושו יחולק בהתאם להוראות ולא ליורשים לפי הדין.

יחשב כמי שמבין את טיבה של הצוואה.

חשוב לזכור שכשרות לערוך צוואה אינה כשרות משפטית רגילה ושאדם יכול להיות כשיר לערוך צוואה, גם אם מונה לו אפוטרופוס.

שאלות ותשובות – נאמנות בצוואה

כלים וטיפים
נאמנות בצוואה:

לא פעם אנו מעוניינים לקבוע בצוואה כי חלק מהעיזבון יעבור לזוכים בהתקיים תנאי מסויים וכי עד להעברתו אותו חלק בעיזבון ינוהל על ידי אדם קרוב. הדוגמה המוכרת היא הוראה בצוואה שהזכיה של ילד קטין תועבר לו רק בגיל 18.

חוק הירושה וחוק הנאמנות מאפשרים הקמת מנגנון כזה בצוואה.מנגנון הנאמנות אינו מנגנון פשוט ומומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם כתיבת צוואה הכוללת מנגנות נאמנות.

רכזנו עבורכם שאלות נופוצות שהופנו למשרדנו בעניין נאמנות בצוואה:

נאמנות – הוראה בצוואה המעבירה נכסים בעיזבון לנהנה ספציפי בהתאם לתנאי הנאמנות. לדוגמה: הורה בצוואה שכל רכושו יחולק בין ילדיו בחלקים שווים ושהנאמן ינהל את הכספים של מי מהיורשים עד להגיע כל אחד מהם לגיל 25.

הקדש פרטי – הוראה בצוואה המעבירה נכסים בעיזבון למטרה ספציפית, פרטית, בהתאם לתנאי ההקדש. לדוגמה: הוראה בצוואה מורה שלאחר מותו ביתו יושכר, ושדמי השכירות ישמשו כדי לשלם לבנו (הנהנה) קצבה חודשית ושעורך דינו יהיה הנאמן של ההקדש.

הקדש ציבורי – הוראה בצוואה המעבירה נכסים בעיזבון לטובת מטרה ציבורית בהתאם לתנאי ההקדש. לדוגמה: הוראה המורה שלאחר מותו של המצווה ביתו של יושכר לחיילים משוחררים במחיר סימלי ושעורך דינו יהיה הנאמן של ההקדש.

המקרים הנפוצים בהם מקימים נאמנות בצוואה הינם מצבים בהם מי מהיורשים הינו קטין ו/או אדם שמונה לו אפוטרופוס וכאשר המצווה אינו סומך שהאפוטרופוס ישתמש בנכסי העיזבון בהתאם לרצון המצווה.

לדוגמה: מצב של הורה גרוש אשר חלק מילדיו, היורשים, קטינים והוא אינו סומך ואשר אינו סומך שגרושתו תשמור על הנכסים עד בגרותם של ילדיו הקטינים.

דוגמה נוספת: מצב בו אחד היורשים אינו כשיר או אדם שמונה לו אפוטרופוס, המצווה אינו סומך על האפוטרופוס והמצווה מעוניין שהנאמן ישתמש בנכסי העיזבון לטובת הנהנה, בהתאם לתנאי הנאמנות.

סעיף 17.(א)(2) לחוק הנאמנות שכותרתו "נאמנות על פי כתב הקדש" קובע כי בצוואה בכתב רשאי אדם להקים הקדש, הקדשת נכסים לטובת נהנה, בכפוף לכך שהמצווה מפרט בצוואתו: את כוונתו ליצור הקדש; קובע מטרותיו; מגדיר את נכסיו ואת תנאיו – אין בחוק דרישה פורמאלית לאופן הניסוח.
הוראות הצוואה העוסקות בנאמנות נדרשות לפרט את נכסי הנאמנות ואת היחסים בין שלושה גורמים:
1. אופן יצירת הנאמנות ונכסיה;
2. מטרת הנאמנות והנהנה – הזוכה על פי הצוואה;
3. זהות הנאמן, אדם הממונה על ידי המצווה לנהל את כספי הנאמנות וקדם את מטרותיה.
כאשר המחוקק לא הגדיר דרישה פורמאלית הגדרה לניסוח הנאמנות.

כדי להקל על הנאמן לנהל את כספי הנאמנות ההמלצה היא שהמצווה יפרט בצוואה הוראות לנאמן כיצד להעביר את כספי הנאמנות לנהנה, למשל כאשר הנהנה קטין להגדיר: אופן השקעת נכסי הנאמנות, הקצבת סכום חודשי, שנתי, לפי אירוע בחיי הנהנה (בר מצווה, לימודים, גיוס לצבא, חתונה, לימודים אקדמיים, צרכי בריאות מיוחדים ועוד').
חשוב לזכור שעדיף לפרט בייתר כדי להבטיח שהנאמן יוכל לקיים את רצון המצווה.

ניהול נכסי הנאמנות הינה בסמכותו ובאחריותו הבלעדית של הנאמן, יחד עם זאת, מאחר שהאפוטרופוס של הנהנה אחרי על כל ענייני הרכוש של הנהנה, וככזה לאפוטרופוס זכותו לקבל מהנאמן דיווח על מצב נכסי הנהנה המוחזקים בנאמנות.

Ⓒ 2024 - All Rights Are Reserved